Η πυγμαχία κοινώς μποξ είναι ένα από τα πρώτα αθλήματα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, μέχρι και σήμερα και από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες. Στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Σε όλα τα είδη αγώνων απαγορεύεται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (δηλαδή χαμηλότερα από τος γοφούς), στην πλάτη, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα.

Ο πρώτος γνωστός πρωταθλητής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ο ?γγλος Τζων Μπράουτον κι αυτός είναι που εφάρμοσε τους κανονισμούς του αθλήματος. Μετά, το αγώνισμα μεταφέρθηκε στην Αμερική όπου διαδόθηκε, εξαπλώθηκε και εξελίχτηκε πάρα πολύ, βγάζοντας θρύλους του αθλήματος όπως Μοχάμεντ ?λι και Μάικ Τάυσον.

Η πυγμαχία εκτός από την βοήθεια που προσφέρει στην βελτίωση όλων των φυσικών ικανοτήτων ενός παιδιού, δύναμη, ταχύτητα, ισορροπία, ευλυγισία, ευκινησία και νευρομιϋκή συναρμογή, βοηθάει μοναδικά και την ταχύτητα αντίδρασης των αντανακλαστικών. Πολύ σημαντική για το παιδί είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθηση και της αυτοεκτίμηση μέσα από την πυγμαχία, λόγω της ενίσχυσης της αίσθησης της απόφασης και της πρωτοβουλίας.

Η πυγμαχία απαιτεί υψηλά επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης, πειθαρχίας στρατηγικής και λήψης γρήγορων αποφάσεων μέσα από σωματική τεχνική και νοητική μαεστρία. Το σώμα μας είναι ο φυσικός φορέας που αγκαλιάζει την ψυχή μας. Η μεταξύ τους σχέση είναι άρρηκτη, κάτι που αποδεικνύεται από τον τρόπο που οι σκέψεις μας σωματοποιούνται και εκδηλώνονται. Το όραμα μας είναι να φέρουμε τον μέσο άνθρωπο σε επαφή τόσο με το σώμα του, όσο και με το ψυχικό του δυναμικό.

Η πυγμαχία είναι ιδανικό άθλημα για όσους έχουν σαν στόχο (κύριο ή παράλληλο) μια αθλητική σταδιοδρομία. Είναι απαιτητική από πλευράς φυσικής κατάστασης ενώ η συνεχής ανταλλαγή χτυπημάτων μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική. Παρόλα αυτά, παραμένει ένας πολύ γρήγορος τρόπος να μάθει κανείς ένα απλό και αποτελεσματικό σύστημα μάχης ώστε για όσους αποφασίζουν να παραμείνουν εκτός των αγωνιστικών διοργανώσεων, να είναι μια πολύ καλή γυμναστική, ιδιαίτερα διασκεδαστική και εκτονωτική.